Zdrowe jelita

Zdrowe jelita
Jelita. Nie zawsze doceniana jest ich rola. Wydają się tylko rurkami, przez które przesuwa się pokarm, bo jelita, ich kondycja decydują w dużej mierze o zdrowiu całego organizmu. W jelitach żyją probiotyczne szczepy bakterii, które decydują o zdrowiu i odporności.
Jest sporo chorób, które atakują właśnie jelita. Najczęściej jednak spotyka się:

  • zespół jelita drażliwego
  • zespół Leśniewskiego – Crohna
  • kandydoza (Candida)
  • biegunka po kuracji antybiotykiem

Wszystkie te schorzenia dają bardzo podobne objawy: bóle brzucha, biegunki i zaparcia , zbieranie się gazów i uczucie pełności w brzuchu lub przelewania się.  Czasami, a to wymaga natychmiastowej konsultacji, w stolcu pojawia się krew.
Zdrowe jelita wymagają nieco pracy nad nimi i przestrzegania kilku zasad:
Zasada 1:
Wprowadzenie dobrze zbilansowanej diety.
Odstawienie przede wszystkim słodyczy i ograniczenie spożycia węglowodanów, szczególnie białego pieczywa, białego ryżu.
Ograniczenie w diecie owoców, bo zawierają dużo cukru – warto zjadać jedno jabłko dziennie.
Nie picie słodkiego mleka.
Zrezygnować z orzechów,
Zrezygnować z majonezu
Odstawić kawę, czarną herbatę, alkohol, a szczególnie te jego odmiany, do których produkcji użyto drożdży.

Należy:
Pić dużo wody, dopuszcza się nawet wodę gazowaną.
Pić soki z warzyw robione w domu.
Pić herbaty ziołowe i owocowe bez cukru.

Zasada 2
uzupełnić probiotyki, w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit. Dobrze jest wprowadzić szczególnie szczepy bakterii:· Lactobacilli Strains, Bifidobacteria Strains , Lactis Lactococcus  i
Boulardii S. Probiotic.
Zasada 3
Wprowadzenie do diety większej ilości błonnika, co poprawi perystaltykę jelit.
Wprowadzić trzeba dużo warzyw do diety.
Zjadać suszone owoce: śliwki, morele.
Zacząć dobrze przeżuwać każdy pokarm
Zasada 4
Utrzymywanie w dobrej kondycji jelita grubego. Pokarm przez jelito grube przesuwa się bardzo powoli – zajmuje to połowę czasu jaki zajmuje jego przejście przez cały układ pokarmowy. Jest to dość trudne zadanie, ponieważ wbrew pozorom praca tej części jelita  jest bardzo ważna. Jelito grube przyjmuje wszelkie produkty organiczne, jak również gnijące produkty, które mają być wydalone z organizmu. W jelicie grubym zachodzą ostatnie procesy trawienia, bo wbrew powszechnemu odczuciu do jelita grubego nie trafiają tylko produkty odpadowe, ale wchłaniane są jeszcze produkty trawienne. Jelito grube trawi błonnik, który dochodzi do niego w niezmienionej formie. Odkryto też i to całkiem niedawno, że w jelicie grubym zachodzi synteza aminokwasów. Oczywiście, w jelicie grubym tworzą się masy kałowe. I tu jest pewna ciekawa sprawa – do jelita grubego dociera w ciągu doby około 7 litrów płynów, z których prawie wszystkie są wchłaniane przez ścianki jelita, bo z kalem wychodzi około 150 ml tych płynów. Kiedyś wiele chorób leczono lewatywą – obecnie ta metoda wraca do łask. W zasadzie nie są do końca zbadane wszystkie funkcje jelita grubego.

Dbanie o jelita to nie tylko dieta. Do tego trzeba dołożyć ruch, jak najwięcej ruchu.

Zapytania z google:

  • zdrowe jelita